Muzikale Reis door Nieuwe Niedorp

  • januari 15, 2024
1024 1024 Niedorps Fanfare

De repetities voor het jubileumconcert ter gelegenheid van de viering van het 75-jarig bestaan van onze vereniging zijn in volle gang. De zoektocht naar mooie herkenbare muziek uit deze periode is enthousiast door de leden opgepakt. Zo kwamen de volgende muziekstukken als eerste op de lessenaar: The New Village van Kees Vlak, dat hij speciaal voor Niedorps Fanfare heeft gecomponeerd en op 27 november 1993 ten doop werd gehouden tijdens het 15e Niedorp Festival waarbij wij en 4 andere orkesten uit Noord-Holland streden om de Rom Kindermanbeker. Dit muziekstuk beeldt de geschiedenis van Nieuwe Niedorp uit.

De andere 3 muziekstukken waren Oregon van Jacob de Haan, Second Suite van G. Holst en een heel oud nummer Golden Line, (een Jazz-fantasie) van Max Leemann.

Niedorps Fanfare is officieel opgericht op 15 maart 1949 en komt voort uit een fusie tussen Crescendo uit Oude Niedorp en het stilliggende Excelsior uit Nieuwe Niedorp. Het was vanzelfsprekend dat Jaap den Das uit Schoorl, die sinds het najaar van 1945 dirigent van Crescendo was, de eerste dirigent, van de nieuwe vereniging werd. 

Heel bijzonder is het feit dat ons oudste lid Anton Wauters al vanaf de oprichting lid is en ook een jubileum van 75 jaar beleeft bij Niedorps Fanfare en nog vol enthousiasme elke week zijn partijtje op de bugel meeblaast. Dit is zo uniek dat het bestuur in het geheim een ludieke actie hiervoor bedacht, die een totale verrassing voor hem zou worden. Plaats van samenkomst zou Museum Vreeburg in Schagen worden in het gedeelte waar de rijtuigen staan opgesteld. In samenwerking met het bestuur van het museum werd Anton naar deze plek gelokt, waar hij getuige werd van een echt concert van de vier bestudeerde muziekstukken door nagenoeg alle leden van Niedorps Fanfare. Hij was totaal verrast en genoot zichtbaar. Na een toespraak van Janneke reikte zij hem de officiële oorkonde met penning van de Bond uit voor zijn 75-jarige lidmaatschap. In antwoord hierop memoreerde Anton nog vele anekdotes uit zijn muzikale leven met ons.  De voorzitter van het bestuur van het Museum, Hans van Kampen bood hem ook nog een passend geschenk aan in de vorm van een dak leitje met hierop een door hem geschilderde spelende bugelist. Als klap op de vuurpijl kreeg Anton aan het einde van het concert het dirigeerstokje aangereikt door onze dirigent Thomas voor het Lang zal hij leven, dat hem goed afging. De gezellige avond werd afgesloten met een lekker hapje en drankje.

Agenda

  • 27 januari: Oudpapieractie
  • 24 februari: Oudpapieractie
  • 9 maart: Jubileumconcert in de Prins Maurits m.m.v koor De Zangfabriek